Pepe Willberg & Jukka Eskola Statement och Jukka Perko PreBoppers på Turku Sea Jazz i juli!

14.2.2022

Turku Sea Jazz early bird-biljettförsäljning startar på alla hjärtans dag. Festivalen som nu arrangeras för andra gången fyller området vid Forum Marinum med toppmusik och kulinariska upplevelser sista veckoslutet i juli. De första artistengagemangen är Jukka Perko PreBoppers och Pepe Willberg & Jukka Eskola Statement. Fler artistnamn släpps under våren. 

Det urbana och havsnära Turku Sea Jazz arrangeras 29–30.7.2022 vid Aura å, intill Forum Marinum. Under två festivaldagar får publiken njuta av de hetaste rytmerna inom inhemsk och internationell jazz tillsammans med läckra smaksensationer.

Fredagen den 29 juli serverar Turku Sea Jazz en nostalgiupplevelse av rang då estraden äntras av den legendariska Pepe Willberg tillsammans med en toppensemble som satts ihop av trumpetisten Jukka Eskola. Konsertens program består av musik från två av Otto Donners kultskivor från 1970-talet, En soisi sen päättyvän och Niin vähän on aikaa. Pepe Willberg sjunger på båda skivorna men största delen av låtarna har han aldrig framfört live förut. De framförs nu ungefär i samma tappning som på lp:na, i Donners ursprungliga arrangemang, kryddade i jazzstil med längre instrumentalsolon. 

På lördagen bjuder saxofonvirtuosen Jukka Perko med vänner åhörarna på svängig, traditionell amerikansk jazz för hela slanten. Hans ensemble består av suveräna gitarristen Tomi Kettunen inspirerad av Django Reinhardt och Toomas Keski-Säntti, pianist av den unga generationen och prisbelönt som Steinway Jazz Talent. Basisten Eero Seppä och topptrummisen Teppo Mäkynen ser till att det svänger. Jukkas och hans muntra musikanters egna versioner av gamla evergreens tar publiken på en musikalisk tidsresa till 1930-talets Amerika.

En enastående omgivning, tjänster av hög kvalitet och ett intressant utbud gör Forum Marinum till ett genuint vardagsrum för alla havssjälar – som nu blir en oas även för jazzvänner. Sommaren för med sig ett intressant samarbete mellan jazzfestivalen, det maritima centret och restauratörer i Åbo. Turku Food & Wine bygger upp en helhet som består av vinbar, småbryggeri och några restauranger i toppklass, som avslöjas närmare senare i vår.

Turku Sea Jazz är en av de fyra festivalerna i skärgårdsmiljö i serien Archipelago Sea Jazz, tillsammans med Baltic Jazz, Korpo Sea Jazz och det nya Åland Sea Jazz. I samband med biljettköpet på Tiketti till samtliga festivaler kan du bidra till arbetet som John Nurminens Stiftelse gör för att skydda havsmiljön.