Jukka Linkola Tentet och Johanna Försti på Turku Sea Jazz på lördag!

21.4.2023

Sista lördagen i juli får vi inte bara höra Lisa Ekdahl på Forum Marinum utan också det legendariska Jukka Linkola Tentets skivsläppskonsert samt Johanna Förstis smittande repertoar, där pophittar kryddas med gospel och soul.

Efter 27 år återvänder ett uppdaterat Jukka Linkola Tentet till jazzscenen när Åbobolaget Flame Jazz Records ger ut bandets andra skiva Rumba Liberte. Lördagen den 29 juli på Turku Sea Jazz bjuds publiken på musik från den nya plattan. Under ledning av den hyllade tonsättaren-pianisten-dirigenten Jukka Linkola förenar kombon det äldre gardets gamla rävar med musiker av den yngre generationen. Resultatet är en mångdimensionerad och överraskande helhet späckad med kreativ galenskap. I sin musik kombinerar bandet starka latinoingredienser med proggdrive och ett stänk av blues. Klara balladnyanser bidrar med balans.  

Lördagskvällen kulminerar med soulens drottning, den själfulla och otroligt mångsidiga sångaren Johanna Försti som serverar ett knippe fartfyllda och energiska låtar hela festivalens avslutningsgig. Försti, som är bekant från orkestern i programmet Dansar med stjärnor, och hennes drömensemble tar med sig lyssnarna till soulens och gospelns värld som skänker sommarkvällen i Åbo sprittande rytmglädje och spinnande Hammondtoner. Hittar av bland andra Lenny Kravitz, Abba och U2 stöps om i nya former i händerna på den här kvartetten i Finlands jazzelit.

Turku Sea Jazz firas på Kyrkparkens Terrass, Själö och Forum Marinum 26–29.7.2023. Hela festivalprogrammet släpps i valborgsveckan. I samband med biljettköpet på Tiketti kan du understödja John Nurminens Stiftelses viktiga arbete för havsmiljön.