John Scofield och Cyrille Aimée stjärnor på Turku Sea Jazz i juli!

7.4.2022

Det urbana och havsnära Turku Sea Jazz arrangeras 29–30.7.2022 vid Aura å, intill Forum Marinum. Under två festivaldagar får publiken njuta av de hetaste rytmerna inom inhemsk och internationell jazz tillsammans med läckra smaksensationer.

Festivalfredagens höjdpunkt är jazzgitarrens megastjärna John Scofield med ensemble.

Den amerikanska gitarristen och tonsättaren nådde internationell berömmelse i Miles Davies ensemble på 1980-talet, och tillsammans med Pat Metheny och Bill Frisell hör han till sin generations mest uppskattande jazzgitarrister. När det gäller musikstilar är ”Sco” en mångsidig artist, vars virtuosa spel pulserar till rytmerna av såväl soul och hiphop som jazz och rock.

På scenen på Turku Sea Jazz får vi höra John Scofields nyaste projekt som heter Yankee Go Home. Scofield och hans ensemble tar sig an sitt hemlands jordnära rock- och folkfavoriter och färgar dem med sin 50-åriga jazzerfarenhet. Vid pianot sitter Jon Cowherd, Vicente Archer spelar bas och Josh Dion trummor.

I sitt projekt hämtar Scofield influenser från rocken i hans tonår, och har dessutom tonsatt nya stycken som matchar konceptet. Med ett djärvt grepp tar sig kvartetten an klassiker från Neil Young till Buddy Holly och från Stevie Wonder till Leonard Bernstein. I bandets samspel kan man höra musikernas kreativa grepp och friktionsfria kommunikation, och att de stortrivs på sin upptäcktsfärd genom rock, funk, country och jazz.

Lördagskvällens dos av internationell glamour serveras av franskbördiga Cyrille Aimée, som gjort en raketartad karriär som en av sin generations mest efterföljda, prisbelönta och hyllade jazzsångare. Aimée hämtar inspiration i sina fransk-dominikanska rötter och sin tidigt vaknade passion för gypsy jazz. Med sin mjuka stämma och suveräna improvisation tar hon publiken med storm.

Aimée, som vunnit sångtävlingarna Montreux Jazz och Sarah Vaughan och nominerats för Grammypriserna, är bosatt sig i New York, där hon också är känd som skådespelare på Broadway. The New York Times har karaktäriserat den mångsidiga sångaren som en blandning av Michael Jackson och Sarah Vaughan.

Tidigare bokade artistnamn för Turku Sea Jazz är Pepe Willberg & Jukka Eskola Statement och Jukka Perkos PreBoppers. Hela festivalprogrammet släpps i maj.

Sommaren för med sig ett intressant samarbete mellan jazzfestivalen, det maritima centret och restauratörer i Åbo. Turku Food & Wine bygger upp en helhet som består av vinbar, småbryggeri och tre restauranger i toppklass, som avslöjas närmare senare i vår.

Turku Sea Jazz är en av fyra festivaler i skärgårdsmiljö i serien Archipelago Sea Jazz, tillsammans med Baltic Jazz, Korpo Sea Jazz och det nya Åland Sea Jazz. I samband med köpet av biljetter till samtliga festivaler på Tiketti kan du bidra till arbetet som John Nurminens Stiftelse gör för att skydda havsmiljön