John Scofield ja Cyrille Aimée tähdittävät Turku Sea Jazzia heinäkuussa!

6.4.2022

Urbaanin merellinen Turku Sea Jazz järjestetään 29.–30.7.2022 merikeskus Forum Marinumin edustalla Aurajoen rannalla. Tapahtumassa päästään nauttimaan kotimaisen ja kansainvälisen jazzkentän kuumimmista rytmeistä sekä herkullisista ruokaelämyksistä kahden festivaalipäivän ajan. 

Festivaaliperjantain kruunaa jazzkitaran megatähti John Scofield yhtyeineen. Yhdysvaltalainen kitaristi-säveltäjä nousi maailmanmaineeseen 1980-luvulla Miles Davisin yhtyeessä, ja hän onkin Pat Methenyn ja Bill Frisellin ohella sukupolvensa arvostetuimpia jazzkitaristeja. “Sco” on musiikin tyylien suhteen monipuolinen artisti, jonka taidokas soitto soljuu niin soulin ja hiphopin kuin jazzin ja rockin rytmeissä. 

Turku Sea Jazzin lavalla kuultava John Scofieldin uusin projekti kantaa nimeä Yankee Go Home. Scofield tarttuu yhtyeensä kanssa kotimaansa juureviin rock- ja folk-hitteihin ja värittää niitä 50-vuotisella jazzkokemuksellaan. Koskettimia yhtyeessä soittaa Jon Cowherd, bassoa Vicente Archer ja rumpuja Josh Dion. Kvartetti tarttuu rohkealla otteella klassikoihin Neil Youngista Buddy Hollyyn ja Stevie Wonderista Leonard Bernsteiniin. Bändin yhteissoitossa kuuluu hauskanpito, luova ote ja saumaton kommunikaatio, kun nelikko suuntaa yhdessä tutkimusmatkalle läpi rockin, funkin, countryn ja jazzin. 

Lauantai-iltaan annoksen kansainvälistä glamouria tarjoilee Ranskasta lähtöisin oleva karismaattinen Cyrille Aimée, joka on kohonnut vauhdilla erääksi sukupolvensa seuratuimmista, palkituimmista ja hehkutetuimmista jazzlaulajista. Ranskalais-dominikaaniset sukujuuret sekä jo nuorena syttynyt intohimoinen suhde gypsy jazziin toimivat inspiraation lähteenä Aiméelle, joka ihastuttaa kuulijansa pehmeällä äänellään ja taidokkaalla improvisaatiollaan. 

Montreux Jazz- ja Sarah Vaughan -laulukilpailut voittanut sekä Grammy-ehdokkuudella tunnustettu Cyrille Aimée on asettunut New Yorkiin, jossa hänet tunnetaan myös Broadway-näyttelijänä. The New York Times on luonnehtinut monipuolista laulajaa sekoitukseksi Michael Jacksonia ja Sarah Vaughania.  

Turku Sea Jazzin esiintyjiksi on jo aikaisemmin kiinnitetty Pepe Willberg & Jukka Eskola Statement sekä Jukka Perko PreBoppers. Festivaalin koko ohjelma julkistetaan toukokuussa.

Kesä tuo mukanaan uuden kiinnostavan yhteistyökuvion jazzfestivaalin, merikeskuksen ja turkulaisten ravintolatoimijoiden välillä. Turku Food & Wine tuo festivaalialueelle viinibaarin, pienpanimon ja kolmen huippuravintolan kokonaisuuden, joka paljastuu tarkemmin myöhemmin keväällä. 

Turku Sea Jazz on yksi neljästä festivaalista saaristomerellisessä Archipelago Sea Jazz -sarjassa, johon kuuluvat myös Baltic Jazz, Korpo Sea Jazz ja uusi Åland Sea Jazz. Kaikkien sarjan festivaalien lipunmyynnin yhteydessä voi Tiketissä tukea John Nurmisen Säätiön meriympäristötyötä.