Första festivalkvällen diskuteras havsforskningens betydelse

21.6.2023

Turku Sea Jazz sparkar igång med ett gratisevenemang i den fantastiska miljön på Kyrkparkens Terrass onsdagen den 26.7. kl. 18 i samarbete med John Nurminens Stiftelse. Kvällen inleds av husbandet för festivalserien Archipelago Sea Jazz under ledning av klarinettvirtuosen Antti Sarpila. I konsertens paus klockan 19 ordnas en diskussion (på finska) med Östersjötema, där aktuella expertgäster talar om varför havsforskning är viktigt.

I diskussionen Det okända Östersjön dyker vi ned i Östersjöns undervattensvärld och forskningen av den. Det finns mycket som vi ännu inte vet om Östersjön, och det är svårt att skydda något vi inte känner till. Vilka hemligheter döljer våra hav? Varför är Östersjöforskningen så viktig just nu och till vad använder havsräddarna sina forskningsrön?

I diskussionen om Östersjöns tillstånd, forskningen i det och arbetet till förmån för våra hav deltar direktören för Skärgårdshavets forskningsinstitut Jari Hänninen, riksdagsledamot Saara-Sofia Sirén (Saml), projektchef Eeva Tähtikarhu på John Nurminens Stiftelse samt läraren Pia Juhola med elever från Wäinö Aaltonen-skolan, som är den första skolan i Finland som deltar i ett internationellt utbildningsprogram för hållbar utveckling. Samtalet leds av kommunikationsspecialist Säde Mäkipää på John Nurminens stiftelse.

Kvällens band Archipelago Sea Jazz All Stars uppehåller sig i samma havsnära stämningar. Klarinettisten Antti Sarpila, som hör till de mest älskade musikerna inom finsk jazz, lotsar den erfarna kvintetten som består av jazzprofiler från Åbo-, Ålands- Skärgårdshavsregionen. Fredrik Erlandsson, som är ordförande för Åland Sea Jazz, spelar trumpet och Turku Sea Jazz konstnärliga ledare Jussi Fredriksson spelar piano. Korpo Sea Jazz ordförande Bosse Mellberg hanterar perkussionsinstrument och Vesku Saloranta, som verkar bland annat i Turku Jazz Orchestra, spelar bas. Ensemblens muntra sväng tar med sig publiken på en resa till jazzens guldålder, kompletterad med toner från skärgården. 

Evenemanget ordnas med reservation för vädret. Eventuella ändringar meddelas på webbplatserna för Turku Sea Jazz och Kyrkparkens Terrass och i deras kanaler i sociala medier. 

Tiketti, där du kan köpa biljetter till alla Archipelago Sea Jazz-evenemang, kan du göra en donation till förmån för John Nurminens Stiftelses Östersjöarbete.