Wishamalii (FI/PS)

03.08.2024

klo 19:00

Forum Marinum

Lördag-biljett 32–45 € / 2 dagar biljett 52–75 €

Nemat Battah – röst, oud
Kari Ikonen – piano (med Maqiano™ mikrostämningsenhet), Moog-synt
Abdissa Assefa – slagverk

Det här helt nya ensemblen är sammansatt av tre äventyrliga musiker med mycket olika geografiska och musikaliska bakgrunder. Trots bara några få konserter tillsammans låter trion redan som en etablerad, solid enhet och väcker mycket wow-uppmärksamhet för sin helt unika musik, dess charmiga närvaro på scenen och för pianisten revolutionerande uppfinning – Maqiano™ Microtuning System, som låter honom spela de arabiska maqamat-skalan på akustiskt piano! Namnet Wishamalii hänvisar till det nordiska sättet att tolka arab-andalusiska Muwashah-sånger, men merparten av dess repertoar är originalmusik som speciellt skrivits för detta band. Det tyska skivbolaget Nordic Notes kommer att släppa gruppets debutalbum Al-Bahr i september 2024.

Palestinska-jordanska sångerskan, oudisten och kompositören Nemat Battah är en aktiv och uppskattad musiker inom den kreativa Global Music-scenen i Finland och Sverige. Hon arbetar även som lektor vid Global Music Department, Sibelius Akademi i Helsingfors.

Prisbelönta finska kompositören och pianisten Kari Ikonen är ganska unik i dagens musikpanorama. Han utforskar ständigt nya vägar att gå, inspirerad av olika musikkulturer i universum. Han fortsätter turnera världen runt som solo-pianist och med flera finska och internationella grupper.

Etiopisk-födda Abdissa “Mamba” Assefa är långt ifrån den mest framträdande slagverkaren i Finland, alltid naturligt införlivar han sitt eget ljudfulla rytmhantverk i vilket band, situation eller genre som helst.