Turku Sea Jazz startar på onsdag!

23.7.2023

Den urbana, havsnära stadsfestivalen Turku Sea Jazz kallar publiken till Aura ås strand för att njuta av toppmusik sista veckan i juli. På huvudscenen vid det maritima centret Forum Marinum uppträder den folkkära svenska sångaren Lisa Ekdahl, danska basisten Ida Nielsen, känd som funkens mästare, och många inhemska stjärnor. Turku Sea Jazz äger rum på Kyrkparkens Terrass, Själö och Forum Marinum 26–29.7.2023.

Vid Turku Sea Jazz öppning på Kyrkparkens Terrass 26.7 ordnas en diskussion med temat Östersjön, där aktuella expertgäster talar om vikten av havsforskning. Kvällens artist på evenemanget, som är gratis och utan åldersgräns, är festivalserien Archipelago Sea Jazz eget band under ledning av klarinettvirtuosen Antti Sarpila.

På torsdagen under festivalveckan får publiken också njuta av skärgårdens genuina tjusning. Den slutsålda konsertresan till Själö bjuder på en unik solokonsert i Själö kyrka med mästergitarristen Teemu Viinikainen och på Restaurang Själö uppträder den originella trion PLOP tillsammans med Junnu Aaltonen, en blåsarlegend inom finsk jazz.

Festivalens huvudkonserter ges på fredag och lördag i området kring Forum Marinum vid Aura å. Scenen äntras av de inhemska toppartisterna Aili Ikonen, Timo Lassy Trio, Jukka Linkola Tentet, Johanna Försti, Ilkka Arola Sound Tagine samt Teddy Rok. Veckoslutets höjdpunkt är de folkkära stjärnorna inom nordisk rytmmusik, Ida Nielsen och Lisa Ekdahl med band, båda med en färsk repertoar från sina nya skivor som släpptes i våras.

På festivalområdet vid Forum Marinum 28–29.7 ligger fokus inte bara på toppmusik utan också på kulinariska läckerheter och kvalitetsdrycker från små producenter. Den intressanta restaurangoasen skapas i samarbete med Turku Food & Wine Festival.

I samband med Turku Sea Jazz ordnas ett jazzläger för flickor, som har lockat ett maximiantal deltagare mellan 10 och 15 år. En av lärarna på lägret är kontrabasisten Kaisa Mäensivu. Lägrets koncept, Jazz Camp for Girls, lanserades av danska jazzförbundet (Jazz Denmark) 2014 med syftet att väcka inspiration till jazzmusik och olika musikinstrument bland unga flickor.

Turku Sea Jazz är en av festivalerna i serien Archipelago Sea Jazz, som arrangeras i fyra kommuner och grundar sig på skärgårdens unika dragningskraft och högklassig jazzmusik. Utöver Turku Sea Jazz består serien av Baltic Jazz, Korpo Sea Jazz och Åland Sea Jazz. 

Miljöansvar är en väsentlig del av kärnan i evenemangen i Archipelago Sea Jazz. Festivalseriens miljöpartner är John Nurminens Stiftelse och Håll Skärgården Ren rf. I samband med biljettköpet till samtliga evenemang i Archipelago Sea Jazz kan du understödja skyddet av Östersjön.

Turku Sea Jazz 26–29.7.2023 – PROGRAM

Onsdag 26.7.2023

Kyrkparkens Terrass, fritt inträde
kl. 18 Archipelago Sea Jazz All Stars
kl. 19 Det okända Östersjön: Varför är havsforskning viktigt? – diskussion ordnad av John Nurminens Stiftelse
kl. 20 Archipelago Sea Jazz All Stars

Torsdag 27.7.2023

Själö kyrka
kl. 12 Teemu Viinikainen

Restaurang Själö
kl. 14 PLOP & Junnu

Fredag 28.7.2023

Forum Marinum, huvudscenen
kl. 18 Aili Ikonen
kl. 20 Timo Lassy Trio
kl. 22 Ida Nielsen & The Funkbots (DK)

Forum Marinum, terasscenen
kl. 19.15–19.45 och 21.15– 21.45 Teddy Rok: Atonal Drums

Lördag 29.7.2023

Forum Marinum, huvudscenen
kl. 18 Jukka Linkola Tentet
kl. 20 Lisa Ekdahl (SE)
kl. 22 Johanna Försti

Forum Marinum, terasscenen
kl. 19.15–19.45 och 21.15–21.45 Ilkka Arola Sound Tagine