Turku Sea Jazz program är klart!

30.5.2024

Den fjärde Turku Sea Jazz börjar på Kyrkparkens Terrass den 31 juli 2024 och fortsätter torsdagen på Själö. Helgens konserter hålls 2-3 augusti 2024 på Forum Marinum vid Aura å. Finska jazzens toppnamn hörs på olika platser i sjöhistoriska museet från morgon till kväll. Veckan inkluderar också Jazz Camp for Girls.

Turku Sea Jazz inleds med ett gratis evenemang på onsdagen i den fantastiska miljön vid Domkyrkoparken i samarbete med John Nurminens Stiftelse. På scenen på Kyrkparkens Terrass kommer duon Ukko Heinonen & Josu Mämmi, som presenterar material från sitt debutalbum, samt Åbo-kvartetten Puños med sitt funkprogram. Under konserternas paus hålls en Östersjö-relaterad diskussion där aktuella experter samtalar om Östersjöns hälsoeffekter under ledning av John Nurminens Stiftelse.

En av sommarens höjdpunkter för många musikälskare, konsertresan till Själö, ingår också i årets festivalprogram. På torsdagen den 1 augusti kommer vibrafonmästaren Panu Savolainen att hålla en fantastisk solokonsert i Själö kyrka, och på gården vid Själö huvudbyggnad uppträder den lysande kvartetten Superposition. Passagerarfartyget M/S Norrskär transporterar konsertpubliken från Aura å på morgonen till Själö. Tillbaka i Åbo är man på tidig kväll.

Forum Marinums festivalområde förnyas, och huvudkonserterna på fredagen och lördagen hålls i den stämningsfulla Båthall, där två toppband uppträder varje kväll. På fredagen den 2 augusti inleder jazzvisionären Teppo Mäkynens efterlängtade The Stance Brothers festivalen med influenser från brasiliansk funk till sample-baserad hiphop. Senare på kvällen firas jazzlegenden Olli Ahvenlahtis nya album Mirror Mirror och hans 75-årsjubileum genom en upptäcktsresa i jazzfunkens värld. På lördagskvällen den 3 augusti dyker vi in i världsmusikens toner med det helt nya palestinsk-finska Wishamalii-trion, och festivalens avslutningsspelning bjuder på sångaren-pianisten Tuomos själsfulla tolkningar och trioens häpnadsväckande groove.

Förutom framträdandena i Båthallen kan man höra livejazz på Forum Marinums museumområde från onsdag till lördag redan från morgonen. I festivalens nya serie med museimusiker spelar toppnamn inom finsk jazz som Linda Fredriksson och Severi Pyysalo korta 15-minutersuppträdanden på olika platser i museet för utställningsbesökarnas nöje. På torsdagen den 1 augusti hörs tjejernas jazzlägers avslutningskonsert kl. 13 i museiserien! Dessutom hålls en konsert med Eero Koivistoinen Quartet i Suomen Joutsen nya champagnebar på fredagen den 2 augusti kl. 16. Både till framträdandena på museumområdet och till Suomen Joutsen är inträdet med en vanlig museibiljett.

Den mest läckra nyheten på Turku Sea Jazz är paketet med konsert och middag som hålls lördagen den 3 augusti. För denna konsert har trion Kaisa / Gunu / Max skräddarsytt en uppvisning som äger rum på en överraskningsplats på Forum Marinums område som publiken sällan har tillgång till! Efter konserten avnjuts en tre-rätters Sea Jazz-middag på restaurang Göran.

Turku Sea Jazz är en av fyra festivaler i Archipelago Sea Jazz-serien, tillsammans med Baltic Jazz, Korpo Sea Jazz och Åland Sea Jazz. Vid biljettköp för någon av seriens festivaler kan man stödja John Nurminens Stiftelses havsmiljöarbete via Tiketti.


Turku Sea Jazz 2024 – PROGRAM

Tjuvstart – Onsdag 17.7.2024

Suomen Joutsen champagnebar
kl. 14 Archipelago Sea Jazz All Stars

Onsdag 31.7.2024

Forum Marinum, museumområde
kl. 10–12 och 13–15 Museimusiker: Linda Fredriksson, Adele Sauros, Mikael Saastamoinen och Olavi Louhivuori

Kyrkparkens Terrass, fri entré
kl. 18 Ukko Heinonen & Josu Mämmi: Blanc Lines
kl. 19 God hälsa och långa linor – John Nurminens Stiftelsens diskussion (på finska)
kl. 20 Puños

Torsdag 1.8.2024

Forum Marinum, museumområde
kl. 13 Jazz Camp for Girls, avslutningskonsert
kl. 14.30–16.30 Museimusiker: Kaisa Mäensivu och Jussi Karhujoki

Själö kyrka
kl. 12 Panu Savolainen Solo
Själö huvudbyggnad
kl. 14 Superposition

Fredag 2.8.2024

Forum Marinum, museumområde
kl. 10–12 och 13–15 Museimusiker: Ville Herrala, Eero Koivistoinen och Alexi Tuomarila

Suomen Joutsen champagnebar
kl. 16 Eero Koivistoinen Quartet

Forum Marinum, Båthallen
kl. 19 The Stance Brothers
kl. 21 Olli Ahvenlahti New Quintet

Lördag 3.8.2024

Forum Marinum, museumområde
kl. 10–12 och 13–15 Museimusiker: Olli Virtanen och Severi Pyysalo

Forum Marinum, överraskningsplats!
kl. 15.30 samling på restaurang Görans terrass
kl. 15.45 välkomstdrink på överraskningsplatsen
kl. 16 Kaisa / Gunu / Max
kl. 17 Sea Jazz Dinner på restaurang Göran

Forum Marinum, Båthallen
kl. 19 Wishamalii (PS/FI)
kl. 21 Tuomo