Teddy Rok och Ilkka Arola Sound Tagine på Turku Sea Jazz lilla scen!

9.5.2023

I likhet med i fjol somras tar en jazzoas med två scener form vid det marina centret Forum Marinum sista veckoslutet i juli. Mellan banden på huvudscenen riktas blickarna mot terrassen vid museibutiken, där scenen på fredagskvällen intas av jazzvisionären Teppo Mäkynens spännande duo, och på lördagskvällen blandas musikbrygden under ledning av trumpetisten Ilkka Arola.  

Teddy Rok: Atonal Drums är den ryktbara trummisen och producenten Teppo Mäkynens experimentella soloprojekt där han integrerar såväl akustiskt som elektroniskt trumuttryck i ett syntbaserat samplelandskap. I skärningspunkten möts såväl tonal som atonal och tonsatt som improviserad musik. Livekombon har utvidgats till en duo, där Mäkynen har sällskap av keyboardisten och producenten Nikita Rafaelov från det yngre gardet. I sitt uttryck kombinerar duon modern jazz, ambient, hiphop, electronica och new age-estetik. De mångahanda influenserna knyts samman av vännernas starka mänskliga och jazziga grepp, som gör att musiken är organisk, jordnära och alltid lika spontan. 

Ilkka Arola Sound Tagine bakar samman kryddor från Mellanösterns musik, ett kommunikativt jazzuttryck och dansanta rytmer lånade från världens många folktraditioner till äventyrsmusik som sätter både kropp och sinne i rörelse. Ensembleledaren Arola litar på den sjungande popmelodins kraft och rör ner rika, akustiska och elektroniska rytmvävnader och filmiska ljudlandskap i smeten. Ilkka Arola Sound Tagine, som uppträder som kvartett på Turku Sea Jazz, är känt för sina livespelningar laddade med stark känsla, spelglädje och situationer som överraskar till och med bandet självt.

Turku Sea Jazz firas på Kyrkparkens Terrass, Själö och Forum Marinum 26–29.7.2023. I samband med biljettköpet på Tiketti kan du understödja John Nurminens Stiftelses viktiga arbete för havsmiljön.