Svenska sångaren Lisa Ekdahl och danska basisten Ida Nielsen är Turku Sea Jazz internationella stjärnartister!

13.4.2023

Turku Sea Jazz i juli firas med två nordiska toppnamn inom rytmmusik, Lisa Ekdahl och Ida Nielsen. Festivalens huvudkonserter ges på gårdsplanen till det maritima centret Forum Marinum sista helgen i juli. Hela festivalprogrammet släpps i valborgsveckan.

Den danska virtuosen Ida Nielsen är bäst känd som megastjärnan Princes sjungande basist. Nielsen uppträder tillsammans med sin kvartett The Funkbots på kvällen på festivalfredagen 28.7. Med sin pinfärska repertoar serverar bandet en energisk funk show späckad med god stämning, tajt groove och självfallet subtila referenser till Prince, Idas mentor.

Ida Nielsens liv vändes upp och ner när musiklegenden Prince bad henne komma med i hans band The New Power Generation 2010. Nielsen spelade också i Princes sista band 3rdeyegirl ända till hans tidiga död 2016. I en omröstning 2019 valdes Ida Nielsen till en av världens tio bästa basister tillsammans med bland andra Stanley Clarke och Victor Wooten.

Lördagen 29.7 står den folkkära svenska sångaren Lisa Ekdahl och hennes band i tur att erövra publiken. Ekdahl, som blev superstjärna över en natt med sitt debutalbum på 1990-talet, är trefaldig Grammy-vinnare och har tjusat musikvänner runtom i Europa och Nordamerika med sin känsliga och gripande stil. 

Ekdahl, som sjunger jazzstandarder och bossa nova, är känd speciellt för sitt samarbete med Peter Nordahl Trio och Salvadore Poe. På konserten på Turku Sea Jazz får vi höra både Ekdahls bekanta klassiker och nytt material från den rykande färska svenska skivan Bang bang i mitt hjärta som kommer ut i vår.

Turku Sea Jazz firas på Kyrkparkens Terrass, Själö och Forum Marinum 26–29.7.2023. Hela festivalprogrammet släpps i slutet av april. I samband med biljettköpet på Tiketti kan du understödja John Nurminens Stiftelses viktiga arbete för havsmiljön.