Programmet är klart för festivalen Turku Sea Jazz!

2.5.2023

Den tredje upplagan av Turku Sea Jazz sparkar igång på Kyrkparkens Terrass onsdagen den 26 juli, och torsdagen tillbringas på Själö. Veckoslutets konserter äger rum vid det maritima centret Forum Marinum vid Aura å 28–29.7. Evenemanget bjuder på de hetaste rytmerna inom inhemsk och internationell jazz, en havsnära stämning samt läckra matupplevelser serverade av Turku Food & Wine.

Turku Sea Jazz startar med ett gratisevenemang i den sköna miljön vid Kyrkparkens Terrass onsdagen den 26 juli i samarbete med John Nurminens Stiftelse. Scenen äntras av “husbandet” för festivalserien Archipelago Sea Jazz under ledning av klarinettmästaren Antti Sarpila. I pausen blir det en diskussion med Östersjötema, där aktuella expertgäster under ledning av John Nurminens Stiftelse talar om varför det är viktigt med havsforskning.

Fjolårets storsuccé, konsertresan till Själö, finns med också på årets festivalprogram. Torsdagen den 27 juli bjuder gitarrvirtuosen Teemu Viinikainen på en unik solokonsert i Själö kyrka och på Restaurang Själö uppträder den originella trion PLOP tillsammans med Junnu Aaltonen, den finska jazzens veritabla blåsarlegend. Förbindelsebåten M/S Norrskär tar publiken från Aura åstrand till Själö på morgonen och tillbaka till Åbo tidig kväll.    

Festivalområdet vid Forum Marinum öppnas för publik på fredag då konserterna inleds klockan 18 med färsk, berörande musik av Aili Ikonen. Mellan konserterna på huvudscenen uppträder jazzvisionären Teppo Mäkynen och syntspelaren-producenten Nikita Rafaelov på terasscenen. Fredagskvällen fortsätter med den lyskraftiga saxofonisten Timo Lassy och hans suveräna trio, och programmet avslutas med stimmig old school-funk tillsammans med danska stjärnan Ida Nielsen, känd som Princes basist, och hennes band The Funkbots.

Lördagen inleds med Jukka Linkola Tentets skivsläppskonsert som blir bandets comeback på jazzscenen. Lika hett svänger det på terasscenen, där charmiga Ilkka Arola Sound Tagine lockar med sig publiken på ett kryddigt musikäventyr. På huvudscenen blir det internationell glamour med den mångfaldigt prisbelönta och folkkära svenska sångaren Lisa Ekdahl. Konserten är en del av hennes turné med nya skivan Bang bang i mitt hjärta. Festivalen avslutas med underhållande tolkningar av kända pophittar av själfulla Johanna Försti och hennes ensemble bestående av namn från vår inhemska jazzelit. 

Jazzoasen som tar form på Forum Marinum levererar inte bara toppmusik utan återigen kulinariska läckerheter i Turku Food & Wines regi. Närmare info om restaurangerna och vinbaren följer under försommaren.

Turku Sea Jazz är en av de fyra festivalerna i skärgårdsmiljö i serien Archipelago Sea Jazz, tillsammans med Baltic Jazz, Korpo Sea Jazz och Åland Sea Jazz. I samband med biljettköpet på Tiketti till samtliga festivaler kan du bidra till John Nurminens Stiftelses havsmiljöarbete. 

Turku Sea Jazz 2023 – PROGRAM

Onsdag 26.7.2023

Kyrkparkens Terrass, fritt inträde
kl. 18 Archipelago Sea Jazz All Stars
kl. 19 Det okända Östersjön: Varför är havsforskning viktigt? – debatt med John Nurminens Stiftelse
kl. 20 Archipelago Sea Jazz All Stars

Torsdag 27.7.2023

Själö kyrka
kl. 12 Teemu Viinikainen
Restaurang Själö
kl. 14 PLOP & Junnu

Fredag 28.7.2023

Forum Marinum, huvudscenen
kl. 18 Aili Ikonen
kl. 20 Timo Lassy Trio
kl. 22 Ida Nielsen & The Funkbots (DK)

Forum Marinum, terasscenen
kl. 19.15–19.45 och 21.15–21.45 Teddy Rok: Atonal Drums

Lördag 30.7.2023

Forum Marinum, huvudscenen
kl. 18 Jukka Linkola Tentet
kl. 20 Lisa Ekdahl (SE)
kl. 22 Johanna Försti

Forum Marinum, terasscenen
kl. 19.15–19.45 och 21.1521.45 Ilkka Arola Sound Tagine