Nya festivalen Turku Sea Jazz på Åbo Båtvarv 30–31 juli!

14.7.2021

Konceptet Archipelago Sea Jazz i skärgårdsmiljö bidrar med en nykomling i sommarens festivalkalender i Åbo: Turku Sea Jazz. Evenemanget arrangeras på det stämningsfulla Åbo Båtvarv på Runsala sista veckoslutet i juli med toppartister som bland andra Aki Rissanen, Nina Mya, Tuomo, Dalindèo och Helsinki-Cotonou Ensemble.

Turku Sea Jazz är en ny somrig stadsfestival som ger publiken tillfälle att njuta av högklassig jazz och rytmmusik vid havet i den historiska omgivningen på Åbo Båtvarv. Den anrika jazzstaden bjuder på högklassig musik året om och nu kommer det nya Turku Sea Jazz för att tillfredsställa publikens sommartida jazztörst. Turku Sea Jazz är en av de fyra festivalerna i skärgårdsmiljö i serien Archipelago Sea Jazz, där de övriga är Baltic Jazz, Korpo Sea Jazz och det nya Åland Sea Jazz.

Alla tiders första Turku Sea Jazz arrangeras i Westin- och Estlandersalarna i den historiska omgivningen på Åbo Båtvarv 30–31.7.2021. Första dagen intas festivalscenen av jazzstjärnorna och Yrjö-pristagarna, duon Timo Lassy & Teppo Mäkynen, Lucia Cadotsch Speak Low II, vars musiker representerar den europeiska jazzvärldens mest kreativa unga generation, den stilfulla och ställningstagande sextetten Dalindèo samt den själfulla sångaren Nina Mya med toppensemble, som firar sitt skivsläpp. På lördag charmas publiken av pianisten Aki Rissanen som ger en solokonsert på det unika instrumentet omniwerk, den gripande och kritikerrosade Verneri Pohjola, Åbos briljanta storband Turku Jazz Orchestra med den lysande pianisten och sångaren Tuomo som solist samt den lyskraftiga afrobeatgruppen Helsinki-Cotonou Ensemble som sätter dansgolvet i gungning.

I festivalen ingår också gratisprogram. Fredagen den 30 juli kl. 16 värmer Archipelago Sea Jazz All Stars upp inför kvällens konserter under ledning av Antti Sarpila och Jussi Fredriksson på båtvarvets kaj. På Westinsalens uteservering på lördag kl. 17 arrangeras en Östersjödebatt som ger ordet till John Nurminens Stiftelse och Håll Skärgården Ren rf, som båda är serien Archipelago Sea Jazz miljöpartner. I paneldebatten under rubriken Havets långa minne deltar fotografen och författaren Raimo Sundelin, vars bok Meren muisti – Havets minne utkom i juni, Aija Kaski, som är verksamhetsledare för Håll Skärgården Ren rf och den 17-åriga miljöaktivisten Maia Majabacka, som sommarjobbar på Turku Sea Jazz. Debatten leds av journalisten Lassi Lähteenmäki.

Antalet parkeringsplatser vid Åbo Båtvarv är begränsat och därför nås området bäst med buss (Åbo regiontrafik Föli), sjöbuss eller cykel. Tiketti säljer också biljetter som inkluderar festivalens egen transport med jazzbussen som startar båda dagarna från Åbo domkyrka kl. 16.30 och återvänder efter den sista konserten kring kl. 24. Lördagen den 31 juli har du chansen att ta dig till Åbo Båtvarv med Håll Skärgården Ren rf:s skräpuppsamlingsbåt Roska-Roope och samtidigt lyssna på saxofonisten Max Zengers solospelning ombord! Båtfärdens deltagare lottas ut på sociala medier under festivalveckan.

Turku Sea Jazz påminner publiken om att iaktta god handhygien under evenemanget och rekommenderar användning av munskydd i situationer där det är besvärligt att hålla säkra avstånd till andra. Festivalens publikkapacitet har begränsats från det normala. Du får inte komma till konserterna om du har influensasymtom. Resenärer och personer som återvänt till Finland från riskländer uppmanas att coronatesta sig innan de kommer till festivalen. Mera information finns på THL:s webbplats.

Turku Sea Jazz 2021, Åbo Båtvarv, Hevoskarivägen 23

Fredag 30.7.2021
16.00 Archipelago Sea Jazz All Stars (konsert på kajen, fritt inträde)
18.00 Timo Lassy & Teppo Mäkynen
19.30 Dalindèo: Dark Money
21.00 Lucia Cadotsch Speak Low II (CH/SE)
22.30 Nina Mya: Just Another Lonely Soul

Lördag 31.7.2021
17.00 Havets långa minne – Östersjöpaneldebatt på finska (fritt inträde)
18.00 Aki Rissanen Solo
19.30 Turku Jazz Orchestra X Tuomo
21.00 Verneri Pohjola Quartet: The Dead Don’t Dream
22.30 Helsinki-Cotonou Ensemble

Biljetter: tiketti.fi/turkuseajazz
1 dag 37–57 €
2 dagar 64–98 €

I samband med köpet av biljetter har du möjlighet att göra en donation till John Nurminens stiftelse till förmån för skyddet av Östersjön.