Olli Ahvenlahti New Quintet

02.08.2024

klo 21:00

Forum Marinum

Fredag-biljett 32–45 € / 2 dagar biljett 52–75 €

Olli Ahvenlahti – piano, Rhodes
Jukka Eskola – trumpet
Joonatan Rautio – saxofon
Ville Herrala – bas
Jaska Lukkarinen – trummor

Den levande legenden inom finsk jazz, pianisten Olli Ahvenlahti, släppte sitt efterlängtade nya album Mirror Mirror i april, vars material kommer att höras på fredagskvällen på Turku Sea Jazz! Ahvenlahti, som fyller 75 år i år, fortsätter i sitt nya verk den utforskning av organiskt groovande jazzfunk som han började med sina klassiska album från 1970-talet, The Poet och Bandstand.

I Ahvenlahtis band på det nya albumet och de tillhörande konserterna ingår toppmusikerna Jukka Eskola, Joonatan Rautio, Ville Herrala och Jaska Lukkarinen. De ger energi åt Ahvenlahtis fängslande kompositioner och för vidare jämförelserna med kompositören-pianistens tidigare mästerverk. Det nya albumet har fått femstjärniga recensioner, och det är lätt att förutsäga att de nya låtarna kommer att etablera sig stadigt i Ahvenlahtis och samtidigt den finska jazzen historia.

“Albumet känns extremt ärligt. Varje andetag från hornet, varje slag från trumstocken och varje spelad ton produceras utan att behöva bevisa något. Musikerna beundrar inte själviskt sig själva i musikens spegel utan agerar som speglar för varandra. Den reflektionen har framgångsrikt skapat en färgstark regnbåge under vilken det är bra att vara.” – Samuel Järvinen, Soundi