Biljettförsäljningen för Turku Sea Jazz har börjat!

6.5.2024

Området för festivalen på det maritima centret Forum Marinum får en ansiktslyftning. Under den första helgen i augusti äger evenemanget rum i den stämningsfulla båthallen på Forum Marinum, med uppträdanden av bland annat Olli Ahvenlahti New Quintet och den själfulla Tuomo! Biljettförsäljningen har startat på Tiketti.

Den fjärde upplagan av den marina stadsfestivalen Turku Sea Jazz kommer att äga rum från den 31 juli till den 3 augusti 2024, vid Kyrkparkens Terrass, Själö och det maritima centret Forum Marinums område. Huvudevenemanget på Forum Marinum kommer att hållas på fredag och lördag, med en mer intim miljö i år i Forum Marinums båthall. Varje kväll kommer att innehålla två toppband.

Festivalkvällen börjar på fredagen den 2 augusti med den mycket efterlängtade The Stance Brothers, ledda av jazzvisionären Teppo Mäkynen! Vad som började som ett studioexperiment har utvecklats till ett fyramannaband, vars feel-good-musik hämtar influenser från brasiliansk funk till samplebaserad hip-hop. Trummis Mäkynens visioner förverkligas av de intressanta yngre talangerna: vibrafonisten Mikko Antila, keyboardisten Ilari Mäkelä och basisten Tapio Backlund.

På fredagskvällen firar vi också jazzlegenden Olli Ahvenlahtis nya album Mirror Mirror och hans 75-årsdag! Mästarpianisten Ahvenlahti fortsätter sin utforskning av organiskt groovande jazzfunk i sin nya produktion, och följer den väg han började med sina klassiska album från 1970-talet. Toppmusikerna Jukka Eskola, Joonatan Rautio, Ville Herrala och Jaska Lukkarinen ger Ahvenlahtis fångande kompositioner energi som smidigt håller jämförelserna med kompositören och pianistens tidigare mästerverk.

På lördagen den 3 augusti dyker vi in i världsmusikens färger med det helt nya Wishamalii-trion. Den palestinska-jordanska sångerskan och oud-spelaren Nemat Battah, slagverksvirtuosen Abdissa “Mamba” Assefa och uppfinnaren av mikrostämningsenheten Maqiano, pianisten Kari Ikonen, förtrollar sin publik med sin helt unika musik och scenkarisma.

Avslutningen av festivalen sker med sångaren-pianisten Tuomo och hans själfulla tolkningar. Tuomo Prättälä är känd både som jazzpianist från band som Ilmiliekki Quartet och Linda Fredriksson Juniper, och som en av Finlands mest själfulla sångare och låtskrivare. I den nya trio-konstellationen får båda aspekterna chansen att lysa starkt. Det är en glädje för keyboardisten och sångaren att luta sig mot den häpnadsväckande grooven hos Teppo Mäkynen och Tapio Backlund – och för publiken också.

Förutom uppträdandena i båthallen kan man njuta av livejazz tidigare på dagen i museiområdet på Forum Marinum. På fredagen kommer det att finnas en konsert på Suomen Joutsen Champagne Bar, och på lördagskvällen kommer en konsert och middagspaket. Hela festivalprogrammet kommer att offentliggöras under maj.

Biljettförsäljningen har startat på Tiketti.fi. Det är möjligt att stödja det viktiga marinmiljöarbetet hos John Nurmines Stiftelse när man köper biljetter.