Felix Zengerin uusi kokoonpano yllättää Turku Sea Jazzeilla

29.7.2022

Felix Zenger on juuri palannut keikkamatkalta Indonesiasta, jossa oli hänen ensimmäinen ulkomaankeikkansa sitten pandemian alun. Indonesiassa Zenger esiintyi Jakartan sinfoniaorkesterin solistina, vaikka beatboxaaminen ei ole ehkä kaikkein tavallisin sinfoniaorkesterin solistin instrumentti. Zenger on oikea musiikkimaailman kameleontti, sillä hänen taitonsa taipuvat mihin genreen vain. 

Felix Zengeriä inspiroi kaikki rytmimusiikki ja hän kertookin olevansa kaikkiruokainen musiikin suhteen. Eniten hän ottaa vaikutteita rumpaleista, sillä beatboxauksella on sama rooli kuin rummuilla. Zenger on kiinnostunut erityisesti kappaleiden rytmiikasta.

”Rytmillä on mielestäni kappaleessa yhtä tärkeä rooli kuin harmonialla. Rytmi on se, mikä saa musiikin tanssimaan”, Zenger kertoo. 

Felix Zengerin kameleonttimaisuus sekä musiikkityylien kaikkiruokaisuus kumpuaa hänen pitkästä musiikkitaustastaan. Zenger aloitti pianonsoitolla, jossa klassinen musiikki sekä jazz harmonioineen ja teorioineen tulivat tutuksi. Beatboxauksen hän löysi footbag-urheiluharrastuksen kautta, jossa temppuillaan pienellä pallolla. Siinäkin Zenger on todella hyvä ja taskuista löytyykin neljä Suomen mestaruutta. EM-kisoissa noin 19 vuotta sitten Zengerin kaveri esitteli hänelle beatboxausta, jonka Zenger sitten omaksui hyvin äkkiä.

”En osannut silloin edes viheltää, enkä osaa vieläkään kunnolla”, Zenger naurahtaa. 

Footbagin lisäksi Felix Zenger on tehnyt menestyksekkään uran Suomessa myös musiikin saralla. Zenger on tehnyt musiikkia muun muassa Iiro Rantalan, Don Johnson Big Bandin sekä Palefacen kanssa. Vuoden 2011 Pori Jazzeissa Pharrell Williams kutsui Zengerin esiintymään N.E.R.D. -yhtyeensä kanssa Williamsin nähtyä Zengerin taidot Youtube-videolla. 

Tänä kesänä Zenger nähdään Turku Sea Jazzien lavalla aivan uuden kokoonpanon kanssa. Felix Zenger & The Real Instruments syntyi vasta muutama viikko sitten, ja lauantain keikka onkin kokoonpanon ensimmäinen keikka ikinä. Bändistä löytyy beatboxauksen lisäksi bassoa, pasuunaa, kitaraa sekä räppiä. Bändin perustaminen oli Zengerille pienen unelman täyttyminen:

Tapion (Backlund) kanssa olemme vanhoja ystäviä ja soittaneet useamman kerran yhdessä. Muiden kanssa olen kuitenkin toivonut soittavani. Kokoonpanon soitinvalikoima toimii hyvin yhteen, sillä se jättää tilaa beatboxaukselle ja täyttää kuitenkin tarvittavat rekisterit”.

Bändiltä on luvassa räppäri Bentalityn sekä basisti Tapio Backlundin musiikkia sekä muutamia Zengerin omia kappaleita. Bändin julkaiseman Instagram-videon perusteella keikasta on tulossa funky, hauska ja cool rennolla meiningillä. Mitä muuta keikalta voisikaan odottaa? 

”Jos on muodostanut jonkin käsityksen beatboxauksesta, niin ainakin silloin kannattaa tulla kuuntelemaan, sillä se ajatus tulee muuttumaan”, Zenger lupailee. 

Felix Zenger and The Real Instruments sinetöivät vuoden 2022 Turku Sea Jazzit Forum Marinumin päälavalla lauantaina 30.7. klo 22.00.